hybrid-1Blåvinget X Skeand, Hornbæk Enge 05/04-2010

I dag gik Lars Tom Petersen en af hans mange ture i Hornbæk Enge, Randers- som er en del af naturgenopretningsprojektet "Gudenådalen". Her spottede han i sin håndkikkert en afvigende and som havde kendetegn som Blåvingetand han. Han kørte hjem og hentede sit teleskob og felthåndbøger. Herefter kontaktede han bl.a undertegnet.

/Benny

blaavinget-hybrid


Jeg var igang med at pakke til fugle og fototur til Hornborga, hvor jeg sammen med Birger Rasmussen bl.a skal fotografere Traner fra i morgen tidlig (tirsdag 6/4-10) frem til Torsdag aften. Men snart blev udstyret smidt ind bag i bilen og jeg hentede Birger BRA i Venning inden vi kørte til Hornbæk Enge hvortil vi ankom 16.40 ca. Stedbeskrivelse: Engsøen kom vi til via Fladbrovej hvor der er en lille vej ned i området når man kører hen over motorvejen fra Randers siden. Anden sås ca midt på engsøen dvs. man vandre ud af diget mod fladbro og anden opholdte sig hele tiden på den nordligste side.

Vi spottede hurtigt anden og ganske kort mærkede jeg næsten fornemmelsen af at jeg stod med en ny dk- art... Men nej, man må holde sig til fakta: anden så næsten Skeandestor ud, hovedfarven var blå- grøn, flankerne ikke ensfarvet med startende fra enden i stærk rustrødfarve til at udfase til lysbrun frem mod brystet. Heller ikke hovedtegningen virkede markandt nok og benfarven som var gullinge passede heller ikke på Blåvinget and. Disse fakta sammen med andre notater fik os (LTP, BRA og TBR) til at ende ud med at udråbe anden som en hybrid imellem Blåvinget og Skeand. Helt sikkert spændende- omend vi alle hermed missede for os en ny art. Vi modtager meget gerne kommentarer til fundet! Se iøvrigt LTP beskrivelse/kommentarer på Dofbasen.dk

/Benny

filmstrip_Qpix_2_1150.jpg