M3_27270.jpg

Stor Hornugle (Bubo bubo)

 
stor_hornugle_peter_nielsen_nyKlasse: Fugle (Aves)
Orden: Ugler (Strigiformes)
Familie: Egentlige Ugler (Strigidae)
 

Kendetegn:
Længde 59 – 73cm, Vingefang 138 – 170 og er dermed en af verdens største ugler. Storhovedet, med store synlige øretoppe. Arten kan variere noget i fjerdragten, men typisk ses følgende: overside mørkbrun, med grove sorte pletter. Undersiden gulbrun, med mørke striber. Øjne er store og orangerøde. Flugt: magtfuld og glider på kuplede vinge.
 

Stemme:
Meget kraftig dyb tuden; Bubo bubo (som har givet den dens latinske navn), som i gunstige vejrforhold kan høres i en radius på op til 4 kilometer.
 

Føde:
Arten er ikke kræsen og tager hvad der er i dens område af dyrisk føde, fx ringdue, hættemåge, blishøne, råge, rotte, pindsvin og mosegris.
 

Variation:
Der findes 8 racer verden over og en af de mest atypiske er racen Ascalaphus, som er meget mindre og noget lysere. Den ses i Nordafrika og Mellemøsten.
 

Forveksling:
Alene størrelsen udelukker andre arter i Danmark
 
stor_hornugle_klaus_dichmann
Biologi:
Yngler typisk direkte på jorden, på fx skrænter i grusgrave, eller i gamle rovfuglereder i ugenerede skove. Den ruger i ca. 35 dage på sine 2 – 4 æg.
 

Levested:
Herhjemme holder den ofte til i grusgrave eller på lignende steder, men er også set rykke meget nærmere byerne, til fx lossepladser.
Den er standfugl, men der er dog eksempler på at arten kan finde på at strejfe op til 100 kilometer.
 

Udbredelse:
I stort set hele Europa helt op til trægrænsen, desuden Asien til Stillehavet og endelig i Nordafrika.
Uglen forsvandt fra Danmark i 1800-tallet pga. jagt, ægindsamling og andre faktorer. Den genindvandrede i firserne fra Tyskland og Sverige, som begge steder havde genudsætningsprojekter. Alene Tyskland udsatte i perioden 1981 til 1995 flere hundrede ugler.
Hvornår ses den? Arten høres oftere end den ses, primært i vinterhalvåret til og med marts.

Litteratur :
Mullarney m.fl. ”Fugle i felten” 2000, Meltofte m.fl ”Fuglene i Danmark” 2002, samt Beaman m.fl Fuglene i Europa, Nordafrika og mellemøsten 1998.